fbpx

Når reptilhjerner bliver gift ved første blik

Når reptilhjerner bliver gift ved første blik
5. marts 2017 kontakt@elvirahsvane.dk

Sidder du også klinet til skærmen hver tirsdag aften når du lige skal se hvordan ægteskaberne udvikler sig (eller indvikler sig) i 4. sæson af Gift ved første blik?

Det tænkte jeg nok. For hold k… , det er da et virkelig spændende og modigt eksperiment! Reality tv når det er allerbedst.

Selvom alle de deltagende (muligvis med få udtagelser) er virkeligcommitted og har alle de bedste intentioner om at være rummelige, ikke-dømmende og tålmodige og vil smide alle gamle tænkemåder, mønstre og krav overbord er det alligevel åbenbart helt ufattelig svært.

Men hvorfor er det så sindssygt svært, selv med de bedste hensigter? Når det kommer til stykket, handler det ikke så meget om viljestyrke og tålmodighed, men langt mere om deltagernes reptilhjerner og nervesystemer. Det kommer jeg tilbage til.

Lad os nu tage et eksempel fra denne sæsons kærlighedsliv: Martin & Birgitte. Et modent par, som begge burde have livserfaring nok til at håndtere sådan et eksperiment på velafbalanceret og rolig vis. Martin, en rolig, flot, varm fyr, har fået sin sag for med ”bulderbassen Birgitte” (som hun kalder sig selv), som godt nok bliver revet med på bryllupsdagen og synes han er super sød og ligner en filmstjerne.

Men allerede dagen efter brylluppet konkluderer Birgitte, at Martin ikke er et godt match, fordi han er kristen og vegetar. Og hun ateist og kød-elsker. Så hvad er det EGENTLIG, der sker? For nej, det handler ikke om kød og religion. Men hvad handler det så om?

Som relation&tilknytnings-terapeut ser jeg den skjulte og dybereliggende årsag til at Birgitte på dag 2 meddeler sin mand, at hun ikke synes det er en god ide at tage på bryllupsrejse. En årsag som er så typisk og som jeg ser igen og igen når folk dater hinanden og på baggrund af et MEGET vagt kendskab (typisk en enkelt cafe latte) konkluderer at ”det ville aldrig gå, for vi passer ikke sammen når han ikke har samme musiksmag, hobby, uddannelsesbaggrund (you name it) som jeg har”.

Den faktiske årsag er ikke noget, særlig mange mennesker er bevidst om, endsige nogen sinde har hørt om! Årsagen er dit tilknytningsmønster, og afhængig af hvilket mønster du er mest præget af, bestemmer det dine kærlighedsevner og –præferencer. Mønsteret består af 2 ting: Dels en opfattelse af hvad kærlighed er og hvordan den føles, og dels en strategi til at opnå den. Dette mønster har vi stort set dannet når vi er halvandet år gamle, men kan dog stadig påvirkes til både det værre og bedre op gennem opvæksten til de ca 7 år.

I mødet mellem Martin og Birgitte ser vi den trygge tilknytning i Martin, som møder en af de tre utrygge tilknytningsmønstre i Birgitte.

Min antagelse er, at Martin som barn har oplevet kærligheden som tryg og stabil og har oplevet at blive mødt i sine behov. Det er i hvert fald mit kvalificerede gæt. For det er sådan man bliver udstyret med den trygge tilknytning. Og det er sådan han oplever kærligheden: som en ligeværdig, tryg og derfor ukompliceret størrelse, hvor man hviler i sig selv, men alligevel er sammen for at berige hinandens liv med fælles oplevelser, kærlige ord og handlinger. Man forventer ikke af sin partner at denne er til for at opfylde ens dybeste uopfyldte behov, og man har ikke noget behov for at lave drama for at mærke/teste kærligheden.

 

Det har Birgitte derimod. Hun har brug for en mand med stort M, og det er endnu uvist, om M’et i Martin er stort nok til hendes smag. ”Mænd må gerne være sådan lidt macho” siger hun. Og i det begreb ligger jo også at han kan køre hende rundt i manegen, så meget, at hun til sidst opgiver at kæmpe (imod) og derved åbenbart føler sig feminin. Så Martin bliver testet BIG TIME lige nu. Men det er jo egentlig ikke fordi Martin undlader at give udtryk for sine holdninger eller ikke har sine meningers mod, for det har han. Problemet er måske mere, at Birgitte ikke formår at lytte til ham men benytter enhver lejlighed til at tage en lille fight. Og det gør hun fordi hun formentlig har et utrygt tilknytningsmønster med sig i bagagen. Enten det ambivalent-nervøse eller desorganiserede. Begge mønstre har det med at forårsage uforholdsmæssigt meget drama i et parforhold, for det er det, personer med disse mønstre har oplevet i deres barndom. At tilknytningen til mor og/eller far har været præget af uforudsigelighed og utryghed, og for den desorganiserede har det tilmed været grænseoverskridende at tilknytte sig.

Om Birgitte er det ene eller andet er på nuværende tidlige tidspunkt stadig uvist. Men det har i al fald været utrygt at knytte bånd, ellers ville hun ikke have så mange parader oppe over for Martin.

Så hvad er det med de reptilhjerner? Jo, kort fortalt så knytter vi os til vores forældre for at overleve. Uanset hvor utrygt og måske vanvittigt det forekommer barnet, så ved det instinktivt, at det er nødvendigt for at overleve. Og det er her reptilhjernerne kommer ind i billedet. Reptilhjernen kalder man den del af menneskets hjerne, som vi har til fælles med krybdyrene. Det siger næsten sig selv at den ikke er særlig veludviklet, men den sikrer, at vi har instinkter, der sørger for vores overlevelse. Vores erfaringer på dette felt har direkte indflydelse på vores tilknytning, som igen sikrer vores oplevelse. Oplevelserne lagrer sig i vores nervesystem som en høj eller lav spændingstilstand. Og den søger vi ubevidst at matche i vores voksne parforhold ved at finde en partner, som vi kan genskabe det samme psykiske miljø med, også selvom det ofte synes uklogt. Men hvis vi fx har lært, at vi skal kæmpe for at få opmærksomhed/kærlighed, så er det det, vi er kodet til at identificere som kærlighed. At kærlighed = at længes. Så kan vi slet ikke finde ud af det, hvis kærligheden pludselig er for tilgængelig, for varm, for ubetinget. Og det er nok derfor, Birgitte finder fejl ved Martin på 2.dagen. Hendes reptilhjerne fortæller hende, at der er ”fare på færde” og at det gælder om at stikke af nu for at overleve. For hun har ikke oplevet kærligheden i samme version som Martin har, så det er ikke velkendt = trygt.

Det bliver spændende at se om kærligheden overvinder alt, eller om biologien løber af med sejren endnu engang. Lad os håbe på en disney-slutning!