Hvorfor terapi?
“Hvad i alverden sker der for kærligheden?!” Det var den tanke, der slog ned i mig for godt 7 år siden da jeg kiggede ud i verden omkring mig. Hvad sker der lige for at alle går fra hinanden, giver op, og gang på gang mister troen på at en sund og kærlig relation til en partner ikke har en udløbsdato!
Hvordan kan det være at sol og vind er SÅ ulige fordelt? Hvorfor er der nogen der igen og igen tiltrækker partnere, der ikke er committede nok? Hvorfor er der nogen, der aldrig møder deres livs kærlighed? Hvorfor havner vi tit i de samme parforholdsmønstre, som vi egentlig havde vedtaget med os selv skulle være over and out?
Nissen flytter tilsyneladende med – men HVORFOR?
Det satte jeg mig for at finde ud af, og derfor tog jeg i 2014 Joan Ørtings Sexologuddannelse og efteruddannede mig sidenhen til Relation&Traume-terapeut hos Connie Kragelund.
Dér lykkedes det mig faktisk at finde de vise sten i forhold til hvorfor nogle mennesker tilsyneladende har masser af venner, har let ved at få (de rigtige) kærester og skaber længerevarende parforhold, mens andre går igennem et helt liv uden en partner.
Svaret ligger i tilknytnings-teorien
Kort fortalt handler den om at vi som helt små udvikler en skabelon for hvad kærlighed er – og hvordan vi skal opføre os for at opnå den.
Hvis vi er så heldige at blive født ind i en familie med masser af ressourcer og masser af nærvær, så videreudvikler vi den trygge tilknytningsform, vi er født med. Så har vi en oplevelse af, at vi er værd at elske som dem vi er, og vi kan sætte ord på vores behov i tryg forventning om at de bliver opfyldt.
Hvis vi i stedet bliver født ind i en familie, der fungerer knap så godt, så lærer vi at vi må tilpasse os andre, at vores behov ikke er vigtige, at vi skal gøre noget særligt for at opnå kærlig opmærksomhed og måske endda at vi skal klare os selv, for vi kan ikke forlade os på at vores forældre tager hånd om os på den måde vi har brug for. Og så udvikler vi en af de tre utrygge tilknytningsmønstre: den undvigende, den ambivalent-nervøse eller den deorganiserede tilknytningsform.
Og alt afhængig af hvilken af de tre utrygge tilknytningsmønstre og i hvilken grad, så bliver vi udstyret med en kærligheds-skabelon, der kommer til at få betydning for vores kærlighedsliv og sociale liv som voksne.
Det kan lyde meget sort/hvidt stillet op på denne måde, og sådan er virkeligheden sjældent. Vi har heller ikke kun ét enkelt tilknytningsmønster, vi er ikke enten trygt eller utrygt tilknyttede. Det er mere i hvilket omfang vi stadig har vores tryggetilknytning i behold – og hvilken af de utrygge, der har sneget sig ind og som laver ravage i vores kærlighedsliv.
Disse mønstre ligger i vores ubevidste og der har de magt over os. Indtil vi bliver bevidste om dem, men det er faktisk ikke nok til at de forsvinder. Vi er nødt til at gennemgå et indre helings-arbejde for at få revet mønstrene op med rod.
Og det er lige præcis her hvor terapi kommer ind i billedet.
Hvorfor traumeterapi? Er det ikke at skyde gråspurve med kanoner?
-Nej. Og nu skal jeg forklare dig hvorfor.
De oplevelser, der har været årsag til de mønstre vi udvikler, kan man faktisk betegne som udviklings-traumer. Måske forbinder du traumer med noget, der har med trafikuheld eller overfald at gøre. Og det er selvfølgelig også traumatiske oplevelser. Men der skal mindre til før vi behøver at tale om et traume. Faktisk ”bare” det, at når noget har været for meget, for hurtigt eller for tidligt for os – eller alle 3 ting på en gang, så bliver der skabt en ”kortslutning” i vores nervesystem og denne traumeenergi har nu sat sig på tværs.
Traumatiske oplevelser binder en stor portion livsenergi, som vi nu har mindre til rådighed af i resten af systemet til at kunne agere hensigtsmæssigt og i overensstemmelse med vores behov og grænser.
Når vi får helet disse traumer, sættes livsenergien atter fri, og som resultat af det føler vi os levende, modige, tillidsfulde og glade.
Jeg arbejder på alle 3 niveauer
Derfor drejer mit arbejde med at hele traumer sig meget om nervesystemet og kroppen. Hvis vi har mange traumer på lager – det kan både være udviklingstraumer eller choktraumer – så har vi i et forsøg på at overleve lukket af for at mærke kroppen. Første skridt vil så være at genskabe en kontakt til kroppen, så vi kan begynde det egentlige helingsarbejde.
Traumeterapi skal foregå nænsomt og i klientens tempo, for bliver nervesystemet overvældet, kan der opstå re-traumatisering, og så tager traumehelingen længere tid end nødvendigt.
Almindelig psykoterapi handler ofte om at udforske klientens fortid, så man kan kortlægge de dysfunktionelle og følelsesmæssige mønstre, der ligger bag de psykiske problemer. Det er også ofte gavnligt at forstå sin fortid og hvilken indvirkning den har (haft) på ens liv, men det heler ikke noget i sig selv at blive klar over, hvad ens udfordringer i livet skyldes!
Bevidsthed i sig selv gør ikke en i stand til at handle anderledes. Måske kender du det fra dig selv, at du godt ved at du gør som du gør, men fortsætter alligevel med det, selvom det ikke er til dit eget bedste. Vores mønstre ligger så dybt i os og blev skabt for at overleve noget.
Overlevelse varetages af det instinktive niveau, dvs. kroppen/nervesystemet. Vi er derfor nødt til at arbejde på dette plan for at kunne ændre vores mønstre. Det er her de blev skabt, ikke på det mentale niveau. Jeg arbejder dog på alle 3 planer i min terapi, både det instinktive, det følelsesmæssige og det mentale. Min stærke intuition og evne til at mærke mine klienter kunne man kalde det spirituelle niveau, og det arbejder jeg således også med.
Jeg bruger i mit arbejde metoder fra både SE-traumeterapi (somatic experience), gestaltterapi, visualiseringsøvelser, fysiske øvelser mm. Jeg giver ofte klienten en relevant hjemmeopgave for, så processen intensiveres.
Lydhealing bruger jeg som en supplerende eller selvstændig behandling i sig selv, da det egner sig godt til at arbejde på det følelsesmæssige og kropslige niveau. Det er fantastisk til at løse blokeringer op og udskifte negative overbevisninger og mønstre, der ellers er svære at komme til livs. At modtage en lydhealing er nænsomt for nervesystemet og effektivt for klienten.